Friday, June 26, 2009

Tragedi 1hb June 2009



Lepas satu, satu lagi,, selepas beberapa hari Regina meninggal, choice pulak naik angin pada wiski lantas gigit nya so wiski..sebab nya wiski intai anak choi yang baru lahir...may be si choice ingat si wiski nak mamam anak dia..terus dia serang si wiski...




Melolong si wiski lari dan menangis sekuat hati bila choice gigit dia..mki rasa sangat panik dan terus mencari wiski..bila jumpa wiski yg nangis bawah rumah...alamak..lemah lutut mki...pening pun ada, nak pitam pun ada..darah banyak meleleh bercampur dengan air liur si wiski...mki lantas memeriksa kecederaan wiski dan alangkah sedih nya setelah mendapat rahang bawah wiski dah terpatah ..malah tergantung mcm tu....mki lantas memasukkan wiski ke kotak nya dan terus bergegas ke Hospital Veterinar UPM.

Dr Nor Alimah memeriksa wiski dan mengatakan wiski anjing yg sangat baik perilaku, sungguh tenang walaupun kecederaan nya teruk...




mki pendek citer, 4 mlm wiski kena duduk di wad, hari pertama IV atau drip dimasukkan ke badan wiski, keesokkan hari, dr buat X ray nak tengok macam aman teruk patah nya rahang si wiski...dan lepas X ray, pembedahan di buat dengan mengikat dawai pada rahang wiski....

so, hari ini 5hb June 2009, wiski dibenarkan pulang dengan mulot berbandage serta kena paki E colar...kalau you all yg tak tau apa itu E colar, sebenar nya E color nie singkatan untuk Elizabeth Colar..dr selalu pakai pada leher anjing dan kucing yg cedera supaya dia tak boleh nak garu atau buka kan balutan @ jahitan @ bandage yg dipasang...

so, mki kena suap kan makanan tin yg sgt lembut pada wiski sementara rahang dia nak baik, dr cakap dekat 2 minggu atau mungkin sebulan baru boleh baik rahang si wiski...yer lah, dah rahang patah, mana boleh wiski nak kunyah benda keras, mesti sakit dan akan bertambah bengkak gusi dan rahang nyerr...

lepas mki bayar kos rawatan si wiski yang berjumlah hampir rm 700, mki dan wiski pon berangkat pulang ke teratak...di puncak gunung...mki selalu teringat pada si wiski semasa dia kena tahan di wad..mujur la dr Daven ada call mki setiap hari dan update perkembangan wiski...

wiski....jangan cari pasal dengan choice ok???

7 comments:

PG said...

Salam MKI.
Semoga dirahmati Allah.
Kesian kat Wiski.Macammana dia nak makan.Semoga cepat sembuh.

NORHAYATI BERAHIM said...

siannya wiski, macamana ya bila tengok rahang dia nak jatuh..mesti takut sangat2..
tengok upm tu, rindu pulak selama 4 tahun ulang alik di universiti tu...

AMAD said...

Cian wiski harap cepatlah sembuh hendakNya InsyaAllah...MKI jaga wiski baik2 yer...

Rocky said...

Bro MKI, I am very Impressed by your Blog. It is True that Islam does Not Forbid a person from raring Dogs. It is Just that The Modern day muslims aren't Wel Educated from sense of Our Religion to understand This. I have seen and Despised the things that our Fellow muslims do to dogs.
I myself, Keep dogs & Cats and My pets live together in Harmony.

So, I am Just writing This To Give You Moral Support that what your Doing is Not at all Wrong. Loving another Living Creature of Allah is Not Wrong.

Humans are naturally afraid of What they know so little about..So this is what is happening here.

Dont bother about the rest of them who "kutuk" you.

Pergi Buat kerja rumah dulu sebelum nak Tunjuk ajar..

Remember bro,
"People laugh because I am different. And I laugh because they are all the same.

That's called 'ATTITUDE' ."

Cheers,

Rocky "Hosni".

baby said...

siannyer wiski... saya dgr pun ngeri dgn kecederaan dia... semoga wiski cepat sembuh...

nOllY dOllY said...

semoga wiski cepat sembuh ye!!
amin. :)

mum2jude said...

Poor poor Wiski!

My Dalmatian-mixed Daisy was also injured by my Rottie, Chewy, when she was a 2 mth old pup. She went near Chewy who was eating and Chewy just swung at her and the force of her head hitting Daisy's caused Daisy's eyeball to pop out of the eye socket.

Praise God that the vet managed to push back her eye into the socket and today, she's got perfect eyesight in that eye.

Chewy still feels guilty after 4 years and is especially gentle with Daisy now.

Hope Wiski's better and not traumatised now.

Pages