Tuesday, March 3, 2009

Ketibaan Rusa Bintik dari Zoo Negara ke Teratak MKI pada 1hb March 2009



Pada 1hb March 2009, Zoo Negara antar 3 ekor spotted deer ke Teratak MKI bawah animal exchange programme. Mki sangat suker pada axis axis atau lebih dikenali dengan spotted sebab bintik bintik putih bertaburan pada seluruh badan rusa nie...



Mki ada gak bela rusa timor tapi kureng digemari sebab masa baby jer rusa timor ada bintik bintik putih pada badan, bila dah dewasa, bintik tu sumer ilang dan jadi warna brown jer...

berlainan dgn axis axis atau spotted deer yg zoo negara hantar, warna bintik akan kekal sehingga dewasa..tapi......susah betul nak bela spotted deer (axis axis) nie...sebab dia senang mati...

Ada sekor tu hari tu, mengandung, sgt seronok mki raser, pas tu beranak...lagi lah seronok, tau tau.lepas beranak esok hari si rusa betina dah kerass...aiyo....sgt mendukacitakan...teruk baby rusa tu kita kena botol susukan...bagi susu lembu, habis cirit birit..alar alar machinegun lagik...beli susu kambing, baru taik dia jadik normal...er.satu botol susu kambing err..rm 4.00 ok..satu hari baby rusa minum 6 botol...perghhhh..kos susu kambing jer rm 24 per day.....




Lagi satu nie, pernah gak rusa yg zoo negara hantar...mati lepas 12 jam , gara gara stress...tak sangka mcm tu punya sensitif sekali rusa axis axis..kalau rusa timor dari indonesia tak banyak la pulak cengkadak nya.....



Apa nak buat dah mki minat...kalau dipikir pikir..mungkin rusa axis axis nie byk cengkadak because dia asal dari India dan mauritius kot..tu yg senang stress kot....apa apa...moga moga ok kot batch terbaru yg dihantar oleh Zoo Negara....





Ini dia seekor rusa timur milik mki...jinak dan friendly...badan rusa timur langsung tarak bintik....


Spotted Deer (axis axis) yang dah stabil di teratak mki



6 comments:

kelate said...

wa rasa baik lu bukak teratak lu jadi zoo...charge sikit2...dan lu kan duduk kat tepi2 hutan..mungkin boleh wat jungle trekking dan lain2 aktiviti hutan....juga kolan mancing...bagi pengail2 yg suka sunyi2 ni..mmg mereka nak tempat2 yg tak bising2..dan juga boleh pondok2 penginapan untuk sapa2 yg mao merasai suasana sepi hutan..okay tak cadangan wa ni?

eh..apa yg hang exchange dgn zoo tu?

hudd said...

sy rasa MKI bela haiwan2 ni sbb minat yg mdalam jadi sy tak rasa MKI nk buat duit atas sume ni..brape sen sgt pon dpt kalo bt bayaran masuk tu.bkn ramai pon yg nk dtg kan.. sedangkan zoo negara pon orng dh tak dtg..
sy rasa MKI patut dpt anugerah sbb usaha murni nih. pasni leh ara panggil Dato' MKI..hehehee

DicKiE aDaMs said...

alahai.. comel betul ruse tu ea? yg rusa timur tu pun cam curious je dpt kwn bru.. haha

cayalah mki..

SOnditX (Nahar) said...

dato' mki,
nak gi jumpa bobi!!!!
ade free tak?

RunWitMe said...

Is that Bambi? :)

mknace said...

nice job

Pages