Monday, January 19, 2009

Sindrom Pinjam Duit ...di mana maruah dan harga diri anda...


Pernah tak kengkawan atau sedara mara korang approach and mintak pinjam duit? Raser raser mesti ada…tak bleh nak elak punya…

Actually pada aku sangat la pantang untuk aku nak pinjam duit orang, raser mcm tak ada maruah dan harga diri sangat…. So, aku pun akan raser tersangat meluat dan benci bila orang nak pinjam duit dari aku, apa dia orang ingat aku nie Tuan Punya Bank ker? Kalau korang pinjam duit Rashid Hussin, tak pa , RHB dia punya…err…itu pun dulu, dengar kata RHB bank sekarang dah bukan dia punya….

Dalam dunia nie, siapa yg tak perlu duit , semua pun perlu duit, siapa tak sesak, siapa yg tak ada problem nak pakai duit….tapi aku tetap tension kalau ada kengkawan nak pinjam duit dari aku, apa dia orang ingat aku kerja siang malam bertungkus lumus cari duit supaya boleh pinjam kan pada kengkawan ker?

Aku tak ada commitment ker? Aku tak ada ansuran yg nak kena bayar…orang nak cakap aku bakhil ker, kemut ka, tangkal jering ka….aku tak kisah…cakap lah apa apa yg korang nak…mcm la bila aku susah korang nak tulong….

Sekali tu ada la kawan aku sorang nama dia Hafiz, budak Kedah, kenal dia pun masa zaman zaman student kat itm shah alam dulu….lepas grad aku putus contact dengan , after 15 tahun mudian, kita orang berjumpa balik….dia bagitau dia keje kat Carefour alor setar , n pada masa yg sama dia bukak Café makan…pulak…aku cakap ko bisness mcm mana, makan gaji pun mau, bisness pun mau…tapi standard jawapan dia…mana cukup…makan gaji..bisness kena ada la jugak…

Aku bagitau dia mana la buleh, ko harap ka staff ko run café ko….tauke mesti kena ada sana sebab bisness involve cash nie bukan boleh main main…anyway..aku malas nak komen byk byk….

Pendek kan citer, dia call aku one day, kata terlalu sesak…nak pinjam duit..aku bengkak la jugak..sebab nak pinjam kan duit pada orang bukan polisi atau falsafah hidup aku….
Tapi teringat pulak , masa kat itm dulu , aku pernah gi makan tidur rumah dia masa cuti semester..mak dia pulak extend hospitality yg sangat warm and ramah…morever dia kata, paling lama dalam 30 hari dia mesti bayar balik duit RM 2000 yang dia nak pinjam tu…. So , dengan berat ati aku pun transfer duit rm 2000 masuk ke akaun maybank dia…
Yer la, dia kata dia sgt perlu rm 2000 sebab nak bayar gaji staff dia…aku piker, bisnessman taik kucing, kata usahawan, RM 2000 pun tarak ka…usahawan apa mcm nie..bukan nya rm 20,000 ka atau rm 200,000…apa apa pun, aku malas nak komen…

Aku sebagai kawan yg prihatin, aku bagi la pinjam rm 2000 tu….so…lepas sebulan jangan kata si hafiz nak bayar balik duit RM 2000 tu, sms aku pun dia tak mau reply….siap aku call pun dia boleh ignore call aku….

So , at least aku dah tau kawan jenis apa yg aku ada….ikut ikut aku sangat lar tersinggung and kecik ati dengan perangai si hafiz…nie, tengok nama bukan main best lagi hafiz …dalam bahasa arab..apa makna nya….hafaz Quran ??/tapi tengok la perangai….may be ada kengkawan akan kata apa la sangat rm 2000, bukan rm 2 juta pun, tapi la, pada aku bukan kata amoun dia yang jadi persoalan, pada saya, kalau dah pinjam tu kena la bayar walaupun rm 2 ringgit sekali pun….ini kan rm 2000…

Tapi tak pa…si hafiz nak kencing saya tak pa, at least saya tau nilai persahabatan dia Cuma rm 2000 saja…kalau ada kawan mcm dia…saya tak perlu kawan pun tak pa lah…..

Sebenarnya kalau apa apa problem yang mungkin timbul, saya ingat si hafiz akan bagi tau atau mungkin dia nak nego, "kai, aku ada problem cikit, rm 2000 yang aku pinjam bayar 10 kali buleh ka? Mcm sebulan rm 200 ka…nak jugak tengok he makes so effort to re pay….at least he should make make some effort atau berusaha untuk bayar balik…tapi apa boleh di kata..by the way, hafiz nie anak ustaz ok…sepatut nya dia tau hokum hakam…kalau lah kawan tak halal kan duit yg dia pinjam tu….isk isk….sampai akhirat pun dia kena settle….



Nie insiden yang terjadi pada aku, aku percaya korang yg tengah dok baca blog nie pun mesti ada pengalaman kena kencing dengan member kan bab pinjam duit nie…..

1 comment:

nazlin said...

Slm...
Sy pun pernah kene cam bro...

masa nak pinjam mcm2 alasan n rayuan yg dibuat...

lps tu lesap terus...

diorg igt kita nie senang ke nak cari duit?!?!?!

walaupun RM1 pun kalau dah kata pinjam gantila...

that y skrg sy cari quality friends dari quantity...

biar sikit kawan asalkn tak sakit kepala...

dr bagi diorg duit baik bagi mak bapa...lagi afdal n puashati...

apa2 pun ur blog mmg best bro...

-nzl-

Pages