Tuesday, January 20, 2009

Kastam Diraja Malaysia Beli 11 ekor anjing dengan Harga RM 180 500, perghhh….




Wuiks! Cuba korang baca paper ari nie….tu dia.,…Kastam Diraja Malaysia Beli 11 ekor anjing dengan Harga RM 180 500, perghhh….

Nah, nie dia keratan akhbar New Straits Time tarikh hari nie….

Boley ka kastam pakai anjing untuk mengesan dadah dan mencegah penyeludupan??

Kalau korang tanya aku, tentu sekali aku cakap boleh…may be aku akan cakap harus atau wajib kastam guna kan pa method sekali pun mencegah penyeludupan..but then again, may be ada lah pulak mangkuk mangkuk hayun akan bagi komen macam nie .."


"tapi hadis kata , anjing Cuma dibenarkan dalam Islam untuk menjaga rumah dan menjaga tanaman…mana ada dalil hadis atau AL Quran yang membenarkan kastam guna anjing untuk membanteras penyeludupan dan narkortik??..

Well.. wahai mangkuk mangkuk hayun sekalian….memang dalam Hadis terlalu banyak yang tak dimention and tak disebut secara detail atau terperinci..then again you guys have to use your COMMON SENSE….to interpret and make your own conclusion…isk..dalam bahasa Malaysia COMMON SENSE tu apa dia? Nak cakap mcm mana pun tak tahu…

Then again, macam mana kalau tragedy tanah runtuh, contohnya kat Bukit Antarabangsa ari tu, haram kan pakai anjing pengesan untuk mencari mangsa yang tertimbus? Tak berdosa ka guna anjing intuk hidu mangsa kalau ada yang tertanam dibawah runtuhan rumah and tanah yang bertan tan tu….kalau ikut hadis, memang la tak boleh, after all yang dimention secara jelas anjing Cuma boleh digunakan untuk jaga harta/rumah and tanaman..tak mention pun boleh guna anjing untuk rescue mission mangsa tanah runtuh???kan???

Tapi, kalau anjing boleh diguna untuk jaga tanaman , tak kan lah tak buleh guna untuk selamat kan nyawa orang kot…mana lebih berharga and bernilai? Pokok pisang ka nyawa manusia???

Sikit pun tak logik kalau ada yang dakwa anjing tak boleh dibela untuk tujuan lain selain dari pada apa yang dimention oleh hadis. After all, kita kena ingat masa zaman Rasul SAW dulu mana ada kes tanah runtuh…yer la bumi arab, padang pasir pulak tuh ,ribut pasir selalu la ada yer tak..tanah runtuh??? Nahhh..no way beb….


What ever pun, tak pa lah, sesiapa yang anti sangat pada anjing, esok esok, kalau rumah korang runtuh dan tertimbus, korang boleh suruh pasukan penyelamat guna kucing ka, hamster ka..burung merbuk ka untuk tulong mengesan ahli keluarga atau orang tersayang yang may be tertimbus…bagus kan cadangan ini??

2 comments:

Abby ♥ said...

Hahahhahaha, hantar tupai tanah la jawabnya, i love ur blog, i love animals, salam perkenalan from me. Btw i setuju dgn entry u yg psl anak ramai tuh, derang ni rsnya xde kesedaran, mebe pihak tertentu boleh bg ceramah atau lawatan rumah ke rumah mengenai perancangan keluarga dan ekonomi.

Anonymous said...

xsgka ye org islam sendiri sanggup mempersendakan agama..yela..mmgla hadis kata begitu.tapi memamg haram utk dibuat peliharaan.tetapi utk tujuan keselamatan mmgla boleh..agaknyer MKI xpernah ke bertanya ustaz n alim2 ulama.bukan kat kota bharu ramai ustaz2 sekolah pondok.zaman dah nk kiamat,org islam sendiri yg mempersendakan agama sendiri.biasanya org beri kritikan pasal gambar tu adalah disebabkan hobi peliharaan anjing.agaknyer MKI pon kurang memahami istilah hadis tersebut.dah tentulah org yg menguruskan hal ehwal anjing pengesan dlm unit PDRM/kastam menggunakan org bukan islam.bukankah menjadi satu kepayahan utk membela anjing sbb kita haruslah bersuci ketika bersembahyang.adakah senang utk menyamak 1rumah klo ada 10ekor anjing.dah tentulah air liur anjing akan ada di merata2 tempat atau MKI xpernah nak samak slps memegang anjing @ terkena air liurnya??sedangkan terkena tahi cicak pon kita harus membilasnya.lagikan anjing.tahi cicak yg najis plg ringan pon mcm tu.inikan pula anjing??kalau islam ni memudaratkan umatnyer kenapa majlis fatwa xpernah pon mengeluarkan fatwa mengenai kegunaan anjing pengesan didalam PDRM/KASTAM?sudah tentulah boleh asalkan diselia org yg bukan islam..tapi siapalah sy nk menghukum MKI.hanya ALLAH saja yg menentukan.cuma berkongsi ilmu yg sedikit ini.

Pages